Tel. 06-30648277 info@koeknuffelen.nl

Onze boerderij

Net buiten de dorpskern ligt de karakteristieke boerderij Noord Empe. Deze is omringd door een prachtige landelijke omgeving. De boerderij is een echt familiebedrijf. Wij, familie Boekesteijn hebben een echte passie voor het boerenleven, veel liefde voor elkaar en alle dieren.

Stukje geschiedenis
De eerste gegevens van boerderij Noord Empe is afkomstig uit 1047. Later, na de tweede wereldoorlog is meneer Hupkes naar Voorst gekomen om zijn oom te helpen en hij heeft uiteindelijk het bedrijf overgenomen. In 1981 is de boerderij door zijn zoon en schoondochter overgenomen.

Boerderij Noord Empe draait vandaag de dag niet alleen om melkvee, er vinden ook sinds zeventien jaar andere activiteiten plaats als verschillende workshops koe knuffelen. In november 2017 heeft een nieuwe generatie de boerderij betrokken, namelijk familie Boekesteijn. Wij, familie Boekesteijn hebben de boerderij overgenomen van familie Hupkes. Wij zijn afkomstig uit Schipluiden, waar wij jarenlang een melkveebedrijf hebben gerund.

De dieren
Het is een gezellige beestenboel op boerderij Noord Empe. Zo zijn er 150 koeien en ook kalfjes aanwezig op de boerderij. Verder hebben wij honden, katten, konijnen, en kippen (zijdehoender, sebright en Marans kippen), Ijslandse paarden, shetlanders en vijf bijenvolken.

Melkrobot
De koeien worden op boerderij Noord Empe sinds 2010 volledig automatisch gemolken door een melkrobot. Ze bepalen zelf wanneer zij gemolken willen worden. Maar hoe werkt dit precies?

De koeien hebben een zendertje waardoor de robot precies weet welke koe gemolken wil worden. Terwijl de koe lekker aan het eten is, reinigt de melkrobot ondertussen het uier en vervolgens worden de melkbekers automatisch bevestigt aan de spenen van de uier. De koe wordt vervolgens automatisch gemolken.

De robot houdt dus goed in de gaten welke koeien zijn geweest en hoeveel melk ze hebben gegeven. Wij hoeven alleen maar te controleren of de koeien regelmatig worden gemolken. Ook als de koeien in de wei staan gaat het automatisch melken gewoon door. De koeien kunnen namelijk veilig onbegeleid oversteken via een koe-oversteekplaats. Dit is mede mogelijk gemaakt door netwerkpartijen, melkveehouders, adviesorganisaties, verzekeringsmaatschappij, gemeenten en agrarische natuurvereniging Berkel en Slinge in 2011.