Wie zijn wij?

 

Jaap Hupkes
Het is voor mij onwennig om me via dit medium voor te stellen. Ik ben in hart en nieren boer en beleef veel plezier in het werken met mijn dieren. Nu worden de problemen binnen de sector opgelost met maatregelen die het dier zien als een klinisch productie apparaat. Ik ben, wat je noemt, een koeienboer. Zo ga ik vrij ver om een koedier te helpen wanneer ze het even moeilijk heeft.

Deze liefde voor het vee is vanuit directe kostenbesparing niet verantwoord. Maar vanuit een puur economische benadering doet mij en mijn bedrijf goed. Zo breng ik hart en ratio in een gezond evenwicht. Samen met elkaar werken we op onze boerderij, mens en dier in de natuur. Ik geloof in kwaliteit en niet in kwantiteit.

Marente Hupkes-Bouman
Bezig zijn met de meest essentiĆ«le zaken in het leven is mijn passie. Alles wat ik doe, doe ik bezien vanuit een oude economische waarde “Oikos”: het Oudgriekse equivalent van onder meer huis, familie, gezin, huishouden (cf. economie), De oikos was de hoeksteen van de samenleving tijdens de Klassieke periode.

Mijn visie vindt zijn oorsprong uit de midden jaren ’90. Er bekroop mij steeds meer een gevoel van ongelijkheid op de boerderij. Er werd een ongelijke strijd gestreden op het platteland. Wij werden geacht een zo goedkoop mogelijk product tegen de laagst mogelijke kosten te leveren en daarnaast de aandacht voor natuur en milieu bewaren. De prijs werd betaald door het gezinsbedrijf en de dieren. De arbeidsdruk op de bedrijven steeg en onze dieren degradeerden tot productie machines. Daarom kwam ik op de gedachte mensen kennis te laten maken met het boerenbedrijf.

Nu draaien we bijna 10 jaar met het educatieve avondturen pad en de workshop koe knuffelen. Mijn inspiratiediensten worden regelmatig ingeschakeld bij diverse processen. Kinderen en volwassenen ervaren en beleven de wereld van het melkveebedrijf op die manier van dichtbij en ervaren dat het werken vanuit respect veel waarde heeft.

Lizet
Sinds 2007 woon ik samen in het kleine dorpje Bussloo met mijn vriend. Ik ben werkzaam op de afdeling P&O en heb inmiddels ook een paard waar ik graag mee samenwerk. In het verleden heb ik veel meegeholpen op de boerderij. Ook als mijn ouders op vakantie gingen verzorgde ik samen met mijn zusjes de boerderij. Dit vond ik altijd stoer en gaf mij een groot gevoel voor verantwoordelijkheid.

Inka
Sinds 2009 woon ik vanwege mijn studie niet meer op de boerderij. Sinds 2012 ben ik gediplomeerd fysiotherapeut en oktober 2012 vertrek ik voor 9 maanden naar Australiƫ. Op de boerderij staat mijn trouwe viervoeter waar ik graag mee samenwerk. In de weekenden help ik zo af en toe mee op de boerderij en dan vind ik het begeleiden van jongeren het meest uitdagend. Ik vind het mooi te zien hoe deze jongeren op de boerderij veranderen tussen de dieren.

Karlijn
Sinds 2010 woon ik met mijn vriend op de boerderij en werk mee op onze zorgboerderij. Sinds 1 januari 2013 ben ik mede firmant van Agrarisch Cultuurgoed VOF. Ik hoop dit jaar de opleiding Zorgboer af te ronden en dan wil ik meer jeugd naar de boerderij te halen. Ik zie mogelijkheden voor jeugd dat in het reguliere systeem is vastgelopen om in de veilige omgeving van de boerderij zich ten postieve te ontwikkelen. Op de boerderij ben ik altijd druk met plantjes en diertjes in de weer, maak kippen tam en pluk verse bloemen voor alle ruimtes die we gebruiken op de boerderij. Ik hoop in de toekomst onze’ jeugd’zorgboerderij verder te ontwikkelen.

Mirre
Sinds 2011 woon ik samen met mijn vriend en onze lieve trouwe hond Mitch. Sinds 1 januari 2013 ben ik mede firmant van Agrarisch Cultuurgoed VOF. Iedere dag kom ik naar de boerderij waar ik steeds meer werkzaamheden van Marente overneem. Ik vind het leuk om mensen te vertellen over onze boerderij en zie ook wat de boerderij betekend voor veel van onze gasten Ook verzorg ik de administratie van onze vrienden van de boerderij, inmiddels hebben wij 160 vrienden van de boerderij. Ik hoop in de toekomst de koe knuffelarij voort te kunnen zetten en het programma verder te kunnen ontwikkelen.