Over de Boerderij

Hof Noord Empe

Onze boerderij “Noord Empe” vind je net buiten het dorp Voorst aan de Noordemperweg. Het is van oorsprong een melkveebedrijf, waar sinds 10 jaar ook diverse andere activiteiten plaatsvinden, zoals het koe knuffelen en de zorgboerderij.

Vroeger
De eerste gegevens dateren uit het jaar 1047. Hier rustte het “markrichtersschap” over de woeste gronden. Zo zijn er verhalen over onderaardse gangen die er zouden bestaan tussen Noord Empe en kasteel Nijenbeek. Vlak na de tweede wereldoorlog kwam Hupkes sr. vanuit Lathum naar Voorst om zijn oom te helpen op het bedrijf. Uiteindelijk nam hij het bedrijf over dat toen bestond uit 25 ha akkerbouw en grasland met 8 koeien en 2 pinken. Zoon Jaap nam het bedrijf over in ’81 samen met Marente. De akkerbouw was verdwenen en daarna bestond het bedrijf uit 18 ha grasland , 7 ha mais en 80 melkkoeien.

Fokkerij
De koeien zijn HF en gefokt voor melk met een duurzaamheidsdoel. Dit houdt in dat de meiden voldoende spier en botkwaliteit hebben om makkelijk veel melk te produceren. De leeftijd van de meiden is hierbij belangrijk.

Productie gegevens

Aantal leeftijd dagen hoeveelheid melk vet perc. eiwit NO
104 koeien 5,10 305 9.928 kg 4,17 3,28% 2483
20 vaarzen 2,02 305 8.326 kg 4,11% 3,19% 2578

Voer

Het voerrantsoen bestaat uit in de zomer uit vers gras dat de meiden zelf grazen met ‘s avonds, op stal, eigen kuilvoer met maïs en bierbostel (afval product van de bierbrouwerij) De meiden hebben een zender om hun hals waarmee ieder dier een eigen portie krachtvoer (brokjes) kan krijgen. Vaak wordt ook nog eens hooi toegevoegd voor voldoende ‘penswerking’ voor de meiden. Een gezonde penswerking is belangrijk voor iedere herkauwer.
De meiden lopen vanaf medio april buiten totdat het in november zo nat wordt dat het land hen niet meer kan dragen. Kou is voor koeien geen bezwaar, aan regen hebben zij een hekel en het grasland moet voldoende sterk zijn, draagkracht hebben, om de 700-800 kg wegende dieren te kunnen dragen.