Melkrobot

DSCN1899 robot lely A3 next  lely robot A3 next

Sinds 2010 wordt met de melkrobot gemolken. Dit is de Lely Melkrobot waarbij de meiden( de koeien) zelf kunnen bepalen waar neer zij gemolken worden. De melkrobot echter houdt nauwkeurig bij wie wanneer geweest is en hoeveel zij gegeven heeft. Het kan dus zijn dat de robot haar niet melkt omdat zij zojuist geweest is of zij nog te weinig verwachtte melk in haar uier heeft. Het melken met een melkrobot komt tegemoet aan een natuurlijk diergedrag. De koe zelf bepaald haar melktijd, de boer controleert of alle meiden regelmatig gemolken worden.

We hebben lang getwijfeld om over te stappen naar robot melken in plaats van het oude vertrouwde. We waren bang dat we de feeling kwijt zouden raken met onze meiden, je ziet ze namelijk niet meer standaard elke ochtend en avond in de melkstal. Met de melkrobot kunnen ze zelf kiezen wanneer ze gemolken worden, dus ook midden in de nacht maar doordat je niet standaard iedere ochtend en avond hoeft te melken hou je veel meer tijd “over” om meer tussen de koeien te lopen en op die manier kun je ze nog beter in de gaten houden.

Ook vinden wij het heel belangrijk dat onze meiden ieder jaar lekker in de wei kunnen lopen. Dit is wanneer je een melkrobot hebt een stuk lastiger. De meiden moeten namelijk ten alle tijden weer terug kunnen naar de robot. Wij hadden niet voldoende weiland aan het huis liggen.
Daar hebben we iets op bedacht namelijk :  Klara heeft voorrang!!

Op deze manier kunnen de meiden de weg onbegeleid oversteken. We zijn samen met verschillende netwerkpartijen, melkveehouders, adviesorganisaties, verzekeringsmaatschappij, gemeenten en agrarische natuurvereniging Berkel en Slinge rond de tafel gaan zitten om te kijken hoe we de koeien in nederland buiten kunnen houden. Hierbij werd gezocht naar een passende oplossing waarbij de melkkoeien veilig en eenvoudig over kunnen steken over een openbare weg via een koe-oversteek-plaats.

sinds 11 september 2011 zijn wij in het bezit van de eerste koeienoversteekplaats van Nederland!

klara heeft voorrang klara heeft voorrang

 

Hieronder een aantal links met stukjes van de pers: